Ocet balsamiczny do czego?

Ocet balsamiczny to wspaniały składnik, który można stosować w potrawach i napojach, ponieważ ma niesamowity smak. Jest pikantny i kwaśny. Używanie go w kuchni nie tylko doda pysznego smaku Twoim potrawom, ale także przyniesie wiele korzyści zdrowotnych. Oprócz tego, że świetnie smakuje, może pomóc Ci utrzymać poziom cukru we krwi i zmniejszyć refluks kwasowy.

Zmniejsza refluks kwasowy

Ocet balsamiczny jest bogaty w kwas octowy, który jest składnikiem aktywnym. Kwas octowy jest przeciwutleniaczem, który pomaga zapobiegać rozwojowi szkodliwych bakterii. Wzmacnia również system odpornościowy i wspomaga trawienie.

Ocet balsamiczny zawiera probiotyki, czyli żywe bakterie. Bakterie te pomagają zwalczać złe bakterie, które żyją w Twoim przewodzie pokarmowym. Wzmacniają też Twój system odpornościowy i sprawiają, że dłużej czujesz się syty.

Inną zaletą octu balsamicznego jest jego zdolność do poprawy krążenia. Poprawia to zdrowie serca i zmniejsza ryzyko chorób serca i wysokiego ciśnienia krwi.

Co więcej, kwas octowy zawarty w occie balsamicznym może pomóc kontrolować poziom cholesterolu. Ważne jest jednak, aby stosować go z umiarem. Nie powinieneś spożywać więcej niż dwie łyżki stołowe na porcję.

Reguluje poziom cukru we krwi

Ocet balsamiczny może być pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Wiadomo, że poprawia odpowiedź insulinową, a nawet zawiera probiotyki, które wspomagają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Nie powinien być jednak stosowany jako substytut zdrowej diety.

Ocet balsamiczny jest jednym z kilku octów, które uważane są za pomocne w ograniczaniu skoków poziomu cukru we krwi. Jednak potrzeba więcej badań, aby stwierdzić, czy rzeczywiście tak jest.

W związku z tym możesz skonsultować się z lekarzem w sprawie stosowania octu balsamicznego. Być może okaże się, że wystarczy niewielka ilość, aby wyrównać poziom cukru we krwi.

Alternatywnie możesz kupić glukometr, czyli urządzenie mierzące poziom glukozy we krwi poprzez nakłucie palca. Można to zrobić w zaciszu własnego domu lub w ośrodku zdrowia.

Zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL

Ocet balsamiczny zawiera przeciwutleniacze, które mogą zapobiec utlenianiu cholesterolu LDL. Jest to cholesterol, który odkłada się w tętnicach, co może prowadzić do chorób serca. Może również poprawić stan zdrowia Twojej skóry.

Przeciwutleniacze mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek poprzez blokowanie wolnych rodników, które mogą uszkodzić ściany komórek. Wolne rodniki mogą powodować przedwczesne starzenie się i raka. Uszkadzają również błony komórkowe, co prowadzi do stwardnienia tętnic.

Jednym z antyoksydantów zawartych w occie balsamicznym jest kwercetyna. Kwercetyna jest znana ze zwalczania stanów zapalnych, wzmacniania układu odpornościowego i zwalczania chorób zakaźnych.

Inne przeciwutleniacze występujące w occie balsamicznym to polifenole. Polifenole są przeciwutleniaczami zdrowymi dla serca. Naukowcy badają, jak polifenole mogą wpłynąć korzystnie na krążenie.

Smak kwaśny i pikantny

Kwaśny to słowo, które kojarzy się z wieloma rzeczami. Jedną z nich jest kwaśny napój, ale nie jest to jedyny powód, dla którego nazywamy go kwaśnym. Na przykład, zgniłe jedzenie ma zwykle kwaśny smak. Ale kwaśny oznacza też zdrowy, a wiele kwaśnych produktów jest pełnych antyoksydantów.

Kwaśność to dobry sposób na identyfikację niebezpiecznych substancji. Jest dobrym wskaźnikiem zmiany poziomu pH w żywności i dobrym wskaźnikiem tego, czy dana rzecz została wystawiona na działanie bakterii. Smak jest prawdopodobnie kontrolowany przez organizm, chociaż nie został zbadany zbyt szczegółowo.

Co ciekawe, to nie liczba protonów decyduje o kwaśnym smaku. W rzeczywistości kwaśny smak jest wynikiem pobudzania przez jony wodoru receptorów somatycznych w jamie ustnej. Niższy poziom pH poprawia właściwości kwaśne żywności. Co więcej, istnieją dowody na to, że wyższa kwasowość jest dobra dla mięsa takiego jak salami. W przeszłości ludzie używali octu do leczenia wielu dolegliwości, ale może on być również korzystny dla ciśnienia krwi. Otrzymywany jest z winogron i przez lata dojrzewa w drewnianych beczkach.

Niektóre badania wykazały, że polifenole, czyli przeciwutleniacze, mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Polifenole chronią również przed uszkodzeniem komórek i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Ocet balsamiczny obniża również poziom cholesterolu. Wysokiej jakości ocet balsamiczny nie zawiera dodatku cukru i jest dobrym źródłem wapnia i potasu. Pomaga to obniżyć poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego.

Badania wykazały, że regularne picie octu balsamicznego może pomóc obniżyć skurczowe ciśnienie krwi nawet o 20 mmHg. Chociaż niektórzy badacze uważają, że korzyści płynące ze spożywania octu przewyższają negatywne strony, potrzeba więcej badań.


Oceń: Ocet balsamiczny do czego?

Średnia ocena:4.82 Liczba ocen:17