Czego nie wolno jeść przy raku hormonozależnym?


Czego nie wolno jeść przy raku hormonozależnym?

Jest kilka ważnych wskazówek, o których należy pamiętać, jeśli masz zamiar walczyć z rakiem hormonozależnym. Najważniejsze jest, abyś stosował dietę o niskiej zawartości kalorii i tłuszczów, ale o wysokiej zawartości składników odżywczych i witamin. Niektóre produkty, których powinieneś unikać, to czerwone mięso, alkohol i tłusta, przetworzona żywność. Ponadto powinieneś starać się włączyć do swojej diety więcej owoców i warzyw. Te produkty pomogą wzmocnić Twój system odpornościowy i uchronią Cię przed chorobami. Będziesz też chciał wybierać posiłki o wysokiej zawartości błonnika i zawierające białko, aby utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Soya

Wokół spożywania soi narosło wiele mitów. Jednym z największych jest to, że soja jest szkodliwa dla nowotworów zależnych od hormonów, takich jak rak piersi.

Wbrew temu mitowi, badania nie łączą soi ze zwiększonym ryzykiem. W rzeczywistości soja wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi i prostaty. Zaleca się, aby przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie skonsultować się z lekarzem.

Badania, które łączą spożycie soi ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka, dotyczą zwykle badań populacyjnych. Jest to trudna metoda badawcza, ponieważ na wynik wpływa wiele czynników.

Istnieją również obawy dotyczące potencjalnego wpływu izoflawonów, które są substancjami chemicznymi pochodzenia roślinnego, strukturalnie podobnymi do estrogenów. Jednak izoflawony nie przekształcają się w estrogen po spożyciu.

Siemie lniane

Jeśli cierpisz na schorzenia zależne od hormonów, nie powinieneś jeść siemienia lnianego. Lignany, które znajdują się w siemieniu lnianym, mogą oddziaływać na receptory estrogenów w twoim ciele, podobnie jak estrogeny wpływają na twój metabolizm. Jednak ta interakcja nie została jeszcze poznana.

Lignany to aglikony lub związki difenolowe. Te związki chemiczne konkurują z estrogenami w reakcjach chemicznych i mogą wpływać na rozwój i progresję nowotworów.

Lignany mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi i jelita grubego. Fitoestrogeny znajdujące się w siemieniu lnianym, lignany i kwas alfa linolenowy (ALA), mogą działać jako czynniki antyangiogenne i zapobiegać proliferacji komórek nowotworowych. Chociaż istnieje wiele badań dotyczących siemienia lnianego i raka jelita grubego, związek ten nie jest jasny.

Alkohol

Alkohol jest jednym z największych czynników ryzyka raka piersi. Picie jednego drinka dziennie jest odpowiedzialne za 11 przypadków raka piersi na tysiąc kobiet w wieku do 75 lat.

Jest kilka powodów takiego stanu rzeczy. Jednym z nich jest to, że alkohol podnosi poziom estrogenu. Wzrost poziomu estrogenów sprzyja rozwojowi raka piersi. Innym powodem jest to, że alkohol może zakłócać terapię hormonalną. Leki obniżające poziom estrogenu są ważne w leczeniu większości typów raka piersi.

Badania wykazały, że alkohol może zwiększać ryzyko wystąpienia zarówno raka z receptorem estrogenowym dodatnim, jak i z receptorem estrogenowym ujemnym. Istnieje jednak znaczna niejednorodność pomiędzy szacunkami dotyczącymi ryzyka wystąpienia nowotworów ER+ i ER-. Może to wynikać z różnic w jakości badań.

Czerwone mięso

Odbyło się wiele dyskusji na temat związku między czerwonym mięsem a rakiem. Mimo że niektóre badania wykazują taki związek, potrzeba więcej badań. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) klasyfikuje pewne czynniki jako prawdopodobne lub możliwe czynniki rakotwórcze.

Klasyfikacja IARC opiera się na tym, jak wiele dowodów wskazuje na związek. Obejmuje ona również ocenę reakcji ludzi i zwierząt na potencjalne czynniki rakotwórcze. Stosując te kryteria, eksperci stwierdzili, że czerwone mięso może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka.

Czerwone mięso, jak również mięso przetworzone, zostało powiązane z kilkoma różnymi rodzajami raka. Ostatnie badania sugerują, że regularne spożywanie przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty i trzustki. Raport IARC nie zawiera żadnych oficjalnych zaleceń, ale stwierdza, że ludzie powinni unikać spożywania więcej niż 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie. Odpowiada to mniej więcej dwóm plasterkom hot-doga, jednej parówce lub małej porcji mięsa delikatesowego.

Dodatek cukru

Wiele badań wykazuje, że spożywanie zbyt dużej ilości dodanego cukru zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Cukier jest prostym węglowodanem, który może powodować wysoki poziom glukozy we krwi. Może to prowadzić do otyłości i insulinooporności. Insulina jest hormonem, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Jednak zbyt duża ilość insuliny może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.

Kilka badań wykazało, że napoje słodzone cukrem mogą zwiększyć ryzyko śmiertelności z wszystkich przyczyn oraz raka piersi. Badanie przeprowadzone wśród osób, które przeżyły raka piersi, wykazało efekt dawki-odpowiedzi w przypadku napojów dietetycznych słodzonych cukrem. W badaniu przekrojowym kobiet w wieku od 18 do 54 lat, uczestniczki, które wypijały co najmniej jedną puszkę dziennie napoju dietetycznego niesłodzonego cukrem, miały wyższe ryzyko śmiertelności.


Oceń: Czego nie wolno jeść przy raku hormonozależnym?

Średnia ocena:4.72 Liczba ocen:22