W czym jest witamina b?

Witamina B to grupa ośmiu witamin, które są niezbędne dla dobrego zdrowia. W skład tej grupy wchodzą: niacyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna, kobalamina, tiamina, ryboflawina i kwas foliowy. Każda z tych witamin jest potrzebna w różnych ilościach, aby pomóc Ci utrzymać organizm w jak najlepszej kondycji.

Kobalamina

Witamina B12 (Cbl) jest kofaktorem w metabolizmie kwasów tłuszczowych, syntezie DNA i metabolizmie aminokwasów. Jest niezbędną witaminą dla zwierząt i ludzi. Główną formą Cbl w ludzkim osoczu jest metyloCbl. Niedobór tej witaminy może powodować uszkodzenia DNA i przyczyniać się do apoptozy.

Kobalaminy są cząsteczkami rozpuszczalnymi w wodzie. Posiadają grupę adenozylową i atom kobaltu. Te dwie grupy są połączone sześcioma wiązaniami koordynacyjnymi. W kobalaminach odżywczych kobalt jest zwykle utleniany do alaminy Co(III)

Biotyna

Biotyna jest witaminą B-complex, która odgrywa ważną rolę w Twoim metabolizmie. Jest niezbędna do metabolizmu tłuszczów i węglowodanów. Biotyna znajduje się w wielu produktach spożywczych. Niektóre z głównych źródeł tej witaminy to orzechy, czerwone mięso, jaja i nasiona.

Instytut Medycyny zaleca, aby dorośli spożywali co najmniej 30 mcg biotyny dziennie. Dzieci powinny otrzymywać co najmniej 10 mcg.

Biotyna jest potrzebna do wspierania aktywności pięciu karboksylaz. Enzymy te katalizują kluczowe etapy metabolizmu aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Bez tych enzymów Twój organizm nie może wykorzystać biotyny.

Kwas foliowy

Folian i witamina B są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla zdrowia człowieka. Odgrywają kluczową rolę we wzroście i naprawie komórek. Ich niedobór może prowadzić do wielu schorzeń, w tym anemii i innych problemów zdrowotnych. Ponadto substancje te mogą zapobiegać niektórym chorobom.

Folian i witamina B są wzbogacane w żywności, aby zwiększyć jej wartość odżywczą. Żywność najczęściej wzbogacana w foliany to ryż, mąka pszenna i kukurydziana. Niektórzy producenci wzbogacają żywność w syntetyczną formę folianu.

Tiamina

Tiamina jest jedną z rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, która pomaga organizmowi wykorzystywać węglowodany i tłuszcze jako źródło energii. Ponadto pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie nerwów.

Brak tej witaminy może prowadzić do wielu problemów medycznych, w tym berberysu, obrzęków kończyn dolnych i zwyrodnienia układu nerwowego. Może również powodować uczucie pieczenia i zwiotczenie mięśni.

Dobór tego składnika odżywczego jest rzadkim zjawiskiem w Stanach Zjednoczonych. Na szczęście istnieje rozwiązanie problemu niedoboru tiaminy. Możesz przyjmować suplement diety, aby uzyskać dzienną zalecaną ilość tiaminy.

Riboflawina

Riboflawina jest rodzajem witaminy B2 wymaganej do wielu procesów komórkowych. Jest niezbędna do normalnego wzrostu i rozwoju, a także do produkcji energii. Witamina B2 pomaga też zapobiegać anemii, która występuje, gdy organizm nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości czerwonych krwinek.

Ta rozpuszczalna w wodzie witamina znajduje się w wielu pokarmach. Pokarmy, które ją zawierają, to mleko, jajka i mięso. Niektóre orzechy i warzywa są również dobrym źródłem ryboflawiny. Zalecane spożycie ryboflawiny wynosi 1,1 mg dziennie dla kobiet i 1,3 mg dziennie dla mężczyzn.

Niacyna

Niacyna jest jedną z witamin B-complex. Pomaga organizmowi rozkładać węglowodany i białka. Ta witamina pomaga też organizmowi utrzymać zdrowe komórki.

Witaminy B-complex są też niezbędne dla zdrowego układu nerwowego. Witaminy te są potrzebne, by pomóc organizmowi w tworzeniu zdrowych włosów i skóry. Są również ważne dla produkcji energii.

Niacyna jest powszechnie przyjmowana doustnie. U osób z chorobami serca może pomóc obniżyć poziom trójglicerydów i zapobiec stwardnieniu tętnic. Może też zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Jednak suplementy niacyny nie są przeznaczone dla wszystkich. Przed zażyciem jakiegokolwiek suplementu niacyny porozmawiaj z lekarzem.

Pirydoksyna

W przypadku niedoboru witaminy B6 codzienna dawka pirydoksyny może okazać się panaceum. Niedawna metaanaliza dziewięciu badań z udziałem ponad 3000 uczestników wykazała, że suplementacja pirydoksyną była związana ze zmniejszeniem hiperhomocysteinemii i zwiększeniem poziomu witaminy B6 w osoczu. Aby zmaksymalizować korzyści, pirydoksynę można łączyć z kwasem foliowym. Witamina ta jest również dobrym uzupełnieniem diety o niskiej zawartości metioniny u pacjentów z dziedzicznymi wadami w produkcji tego aminokwasu. Jednak to połączenie nie jest dla osób o słabym sercu.

Kwas pantotenowy

Kwas pantotenowy to witamina B-complex, która jest niezbędna do przekształcania pożywienia w energię. Jest również ważny dla utrzymania zdrowego metabolizmu komórkowego.

Kwas pantotenowy znajduje się w prawie wszystkich pokarmach pochodzenia roślinnego. Kwas pantotenowy występuje jednak szczególnie licznie w tkankach zwierzęcych.

Witamina ta jest częścią cząsteczki koenzymu A (CoA). CoA jest potrzebny do syntezy kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Bez CoA organizm może mieć trudności z usuwaniem tłuszczów i cholesterolu z krwi. Ponadto niedobór kwasu pantotenowego może prowadzić do uszkodzenia nerwów.


Oceń: W czym jest witamina b?

Średnia ocena:4.81 Liczba ocen:15