
Karp na Wigilię
Składniki: karp o wadze 1,2 – 1,5 kg, sól i pieprz, sok z 1 cytryny, olej rzepakowy do smażenia, 2 łyżki masła, 20 dkg płatków migdałowych, 6 łyżek miodu, 1 szczypta imbiru w proszku, 1 szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania: Rybę skrobiemy z łusek, czyścimy, płuczemy, nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Kroimy rybę na dzwonka i podsmażamy na oleju. Usmażone kawałki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni, na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód, imbir, cynamon i rumiane płatki.
Polewamy tym rybę i pieczemy przez kwadrans w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Paszteciki nadziewane kapustą i grzybami
Składniki na farsz: kapusta kiszona 1 kg, pieczarki- 0,5 kg, cebule- 2 szt, sól, pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie farszu: Ugotować kapustę, odcisnąć na sitku, udusić pieczarki z cebulką na oleju, wymieszać z kapustą, wszystko przepuścić przez maszynkę na grubych oczkach lub posiekać nożem. Pozostawić do wystudzenia.
Składniki na ciasto: mąka - 0,5 kg, drożdże - 5 dkg, margaryna - 15 dkg, śmietana 30% - 0,5 szklanki, jajka- 2 szt., żółtka -2 szt.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy na noc z lodówki – żeby miały temperaturę pokojową. Na stolnicy mąkę posiekać z margaryną, rozkruszyć na to drożdże i posypać, dodać 2 jajka i 2 żółtka, śmietanę, troszkę posolić i ciasto zarobić, chwilę odpocząć, wyrobić ciasto jak na pierogi. Wałkujemy ciasto na grubość 1 cm, rozkładamy farsz w rządku, zawijamy ciasto, przyciskamy i odcinamy za pomocą noża, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy ukośnie i wykładamy na blaszkę wysmarowaną wcześniej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kolejny wałek i postępujemy jak wyżej. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Puszyste pierniczki alpejskie
Składniki: 150 g masła, 280 g miodu, 2 opakowania przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina (80 g), 130 g kwaśnej śmietany – 18% lub jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 60 g cukru, 3 jajka, 2 żółtka, 660 g mąki pszennej, 20 g kakao naturalnego.
Sposób przygotowania: Masło, miód, przyprawę korzenną podgrzać w rondelku, aż składniki się rozpuszczą, pozostawić na 15 minut do ostudzenia.
W małej miseczce umieść śmietanę (lub jogurt) i dodaj do niej sodę. Zamieszaj i odstaw.
Białka ubijaj na sztywno przez 3 minuty. Dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę.
Mąkę wsyp do dużej miski, przelej do niej masę jajeczną, następnie wlej ciemną masę miodową. Zamieszaj. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z sodą. Ciasto na tym etapie wymieszaj dłonią aby łatwiej zespoić wszystkie składniki.
Ciasto ma dość rzadką konsystencję i tężeje podczas schładzania. Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 16 godzin. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 4 części. Każdą część podsyp obficie mąką i rozwałkuj na placek 3 lub 5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. Ułóż ciasteczka na przygotowanej blaszce i posmaruj pozostałym białkiem.
Piec partiami 10 minut. Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.
Wigilijny barszcz grzybowy na zakwasie (porcja na 4 osoby)
Wywar warzywny: 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, kawałek pora, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, 1 łyżeczka soli,
1 litr wody.
Wywar grzybowy: 40g suszonych grzybów, 500ml wody.
Dodatkowo: ok. 250ml zakwasu na żurek (domowego lub kupnego), ok. 50ml kwaśnej śmietany 18%, sól, pieprz czarny, 2-4 łyżki kaszy gryczanej, 2 łyżeczki mąki.
Sposób przygotowania: Grzyby opłukać. Przełożyć do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc.
Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 1 godziny do miękkości. Odcedzić przez sitko. Grzyby pokroić w paseczki i odstawić na bok. Przygotować wywar warzywny.
Połączyć wywar grzybowy z wywarem warzywnym (dolać tyle wywaru warzywnego, aby uzyskać ok.1 litr płynu), dodać kaszę gryczaną, gotować do miękkości. Zakwas dobrze wymieszać i wlać do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować. Gotować parę minut na małej mocy palnika. (Nie dłużej niż 10 minut, bo zakwas może stracić smak i aromat). Dodać pokrojone grzyby. Na końcu wlać zahartowaną śmietanę (ilość według uznania)z 2 łyżeczkami mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Piernik z bakaliami
Składniki: ½ kg mąki, 1,5 szklanki cukru, kostka masła, 4 jajka, ½ szklanki miodu, przyprawa piernikowa, cynamon, 1 łyżeczka sody, 1 szklanka mleka, odrobina mąki ziemniaczanej,10 dkg posiekanych orzechów, migdałów i rodzynek, tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania: W dużym rondlu zagotować mleko z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Dobrze wymieszać i ostudzić. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę (w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję gęstego kremu), sodę, żółtka jaj oraz bakalie posiekane i obtoczone w mące ziemniaczanej (aby nie opadały na spód ciasta). Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 50-60 min. Gotowy i ostudzony można przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi, polać polewą czekoladową i udekorować połówkami migdałów, cząstkami orzechów włoskich.
Schab z powidłami
Składniki: 0,8kg schabu bez kości, 1 pęczek włoszczyzny, 3 łyżki smalcu, 2 łyżki bułki tartej, 1-2 łyżki masła, 3 łyżki powideł śliwkowych, sól, cukier do smaku, 2-3 goździki, oraz 1 czubata łyżka mąki, ok 100 ml czerwonego wina.
Sposób przygotowania: zagotować wodę z włoszczyzną i włożyć schab, obgotować. Następnie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i obsmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla i posypać tartą bułką, dodać masło, powidła śliwkowe roztarte wywarem ze schabu, przyprawić solą, goździkami i ewentualnie odrobiną cukru. Dusić do miękkości. Na koniec do sosu dodać mąkę wymieszaną z winem, gotować ok.2-3 minuty mieszając. Schab kroić w plastry. Najlepiej podawać z kaszą gryczaną wraz z powstałym sosem. Schab jest aromatyczny i wilgotny.
OPRACOWANIE KATARZYNA RÓLKA
omc pacjent