Trzy pytania do Huberta Hutkowskiego – pszczelarza ze Zbyszyna

  • 02.10.2020, 09:39 (aktualizacja 18.10.2020, 21:29)
Trzy pytania do Huberta Hutkowskiego – pszczelarza ze Zbyszyna
Miód jest zdrowy i dobry na wszystko, o czym każdy wie. Posiada wiele witamin i mikroelementów, może być płynny lub skrystalizowany. Pszczoły produkują różnego rodzaje miody, w zależności od terenu w którym żyją. A pszczoły w rodzinie państwa Hutkowskich ze Zbyszyna (gm. Baboszewo) są od pokoleń. Hubertowi Hutkowskiemu pasję do pszczół zaszczepił jego tata i wspólnie prowadzą dużą pasiekę pszczelą. Z tego też względu młody pszczelarz ukończył Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli dające mu nowe możliwości. W rozmowie z naszą redakcją, Hubert Hutkowski opowiada o swojej pasji, właściwościach zdrowotnych miodu oraz produktach pszczelich.

Extra Płońsk: W czasie gdy jesteśmy zaziębieni sięgamy po miód. Jaki jest najlepszy, aby poprawić układ odpornościowy?

Hubert Hutkowski: O właściwościach zdrowotnych miodu wiadome było od dawna. Jego korzystny wpływ na wiele dolegliwości potwierdzają badania naukowe. W Polsce mamy wiele gatunków miodu, które mogą być przydatne na różne schorzenia i dolegliwości. Na przykład miód akacjowy w niewielkich ilościach wskazany jest dla cukrzyków. Miód wielokwiatowy może pomóc w leczeniu alergii czy miód faceliowy dla osób z nadciśnieniem. Miód gryczany jest bardzo charakterystyczny. Wyróżnia go przede wszystkim kolor, który jest niezwykle ciemny, posiada szereg właściwości zdrowotnych, wyróżnia się również wyjątkowym smakiem. choroby układu krążenia, pokarmowego, skóry, a także wątroby. Miód leśny- jak sama nazwa wskazuje, to produkt wytwarzany z roślin dziko rosnących na leśnych terenach. Jest on zaliczany do grona miodów nektarowo-spadziowych, zatem jego działanie na organizm jest szczególnie wszechstronne. Miód leśny powstaje z nektaru różnych roślin miododajnych, takich jak na przykład jeżyna, malina, borówka, lipa, rumianek i dzika róża oraz ze spadzi liściastej lub iglastej. Zawiera cukry proste dodające organizmowi sporo energii, czyli glukozę i fruktozę, białka o działaniu bakteriobójczym oraz liczne przeciwutleniacze działające antynowotworowo. Oprócz tego, w miodzie nie brakuje enzymów, witamin i mikroelementów.

Okres jesieni to okres zachorowań na grypę i przeziębienia, dlatego warto pomyśleć o wprowadzeniu do naszego codziennego menu miodu, który będzie pomocny w leczeniu i zapobieganiu. Takim miodem jest miedzy innymi miód lipowy, który charakteryzuje się podwyższoną aktywnością antybiotyczną, a stosunku do innych miodów i okaże się najbardziej skutecznym.

Miód ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji. Jest często wykorzystywany w leczeniu zmian skórnych i trądziku, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze, zmniejsza ryzyko powstania bliznowców, przyspiesza gojenie się ran. Miód również doskonale nawilża i koi podrażnienia skóry, dlatego jest doskonałym składnikiem domowych kosmetyków. Właściwości każdego miodu mogą pomóc w leczeniu bądź zapobiec w nawracaniu się chorób.  Ponadto miód ma także właściwości antyrakowe, przeciw miażdżycowe czy pomocne w chorobach układu moczowego. Warto zawsze sięgnąć po przysłowiową łyżkę miodu, aby być zdrowym.

 

Extra Płońsk: Jakie działanie na organizm człowieka posiada pyłek kwiatowy,  propolis czy pierzga pszczela?

Hubert Hutkowski: Pyłek pszczeli to nic innego jak różne pyłki kwiatów zbierane podczas zapylania przez pszczoły. Służy pszczołom do zaspokajania bieżących potrzeb pokarmowych. W składzie pyłku znajdziemy dużą zawartość białka oraz enzymy wspomagające prawidłowy metabolizm organizmu. Pyłek kwiatowy to także bomba witaminowa, posiada witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę C. Posiada też bardzo dużo minerałów jak potas, fosfor czy wapń. Pomaga wspomóc odporność organizmu, wzmacnia włosy i paznokcie. Ma działanie antyanemiczne. Wspomaga układ krążenia. Przedstawione zastosowania są niewielkim przykładem jego niezwykłych właściwości zdrowotnych.

Pierzga pszczela jest podstawowym pokarmem pszczół, który wytwarzają wewnątrz ula. Powstaje z mieszaniny pyłku kwiatowego zebranego przez pszczoły robotnice z enzymami i miodem. Chlebek pszczeli bywa uznawany za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. W składzie znajdują się zarówno podstawowe składniki odżywcze – węglowodany, tłuszcze i białka, jak również witaminy i minerały. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że pierzga pszczela jest świetnym środkiem do odżywienia i ogólnego wzmocnienia organizmu. Sprawdzi się jako naturalny preparat „na skórę, włosy i paznokcie”, w rekonwalescencji, w problemach z apetytem, a także u osób aktywnych fizycznie.

Wszystkie te działania wynikają jedynie z dużej zawartości związków odżywczych w pierzdze. Mówi się czasem o jej właściwościach immunostymulujących, a nawet przeciwnowotworowych oraz wspomagających leczenie chorób wątroby i układu krążenia.

Propolis inaczej kit pszczeli jest substancją żywiczną służąc pszczołom do uszczelniania gniazd. Działa przeciw bakteryjnie i przeciw grzybicznie. Jest skuteczny w leczeniu trudno gojących się ran, w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Stosuje się również w zaburzeniach trawiennych oraz jako preparat usprawniający pracę wątroby. Występuje w kilku postaciach do spożywania i na skórnie najpopularniejsza to nalewka proplisową, ale także maści propolisowe, mydełka czy krople propolisowe.

Jeden z przepisów na nalewkę propolisową: 100g propolisu zalać 75% spirytusem i pozostawić na 10-14 dni, każdego dnia wstrząsając zawartością. 15-40 kropel rozpuścić w wodzie. Taką nalewkę można stosować doustnie jak i miejscowo na skórę 10-30 kropli propolisu + łyżeczka z cukrem – trzymać do rozpuszczenia w ustach lub miejscowo na zmiany skórne np. afty 2-3 razy dziennie.

 

Extra Płońsk: Czy według Ciebie  warto wprowadzić miód do codziennej diety?

Hubert Hutkowski: Regularne spożywanie miodu ma bardzo korzystne działanie. Dlatego warto dodać ten naturalny produkt do codziennej diety i tym samym wzbogacimy ją w wiele witamin. Miód ze względu na swój słodki smak i bardzo przyjemny aromat w połączeniu z ogromną wartością odżywczą jest wyjątkowo wdzięcznym produktem stosowanym w kuchni. Dużą popularnością cieszą  m.in. napoje gorące naturalnie wiązane z działaniem przeciwgrypowym. Świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs, do sałatek, wypieków, deserów i wielu innych kulinarnych pomysłów. Na przykład miód gryczany świetnie smakuje z kawą zamiast cukru, doskonale sprawdza się w przygotowywaniu marynat do mięs, wytrawnych dań i pierników. Miód wielokwiatowy będzie świetnie się sprawdzał w sałatkach, a lipowy na poranną kanapkę. Miody jasne i słodkie nadają się  głównie do deserów oraz napojów. Ciemniejsze miody o wyrazistym smaku sprawdzą się jako dodatek do gotowania, marynat czy pieczenia chleba. Warto także zastąpić cukier miodem podczas słodzenia kawy czy herbaty będzie to zdecydowanie zdrowsza alternatywa za którą nasz organizm będzie na pewno wdzięczny.

 

Dziękuję za rozmowę

ROZMAWIAŁA  KATARZYNA RÓLKA

Fot. Katarzyna Rólka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__1

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe