• 27.03.2020, 16:02 (aktualizacja 01.04.2020, 10:33)
Stanowisko Konwentu Wójtów i Burmistrzów Powiatu Płońskiego w sprawie zwolnienia dyrektora SP ZZOZ Pawła Obermayera Fot. zbiory UM Płońsk
Jak informuje rzecznik Urzędu Miejskiego w Płońsku Filip Przedpełski niniejsze pismo złożyli 27 marca w Starostwie Powiatowym w Płońsku przewodniczący i wiceprzewodniczący konwentu wójtów i burmistrzów powiatu płońskiego Andrzej Pietrasik i Aleksander Jarosławski.

,,W imieniu własnym, a przede wszystkim w imieniu mieszkańców naszych gmin, wyrażamy zaniepokojenie nagłym odwołaniem z funkcji dyrektora SP ZZOZ Pawła Obermeyera.

Uważamy zgodnie, że zmiana dyrektora szpitala powiatowego w czasie rozwijającej się w naszym kraju epidemii COVID-19 jest decyzją nieodpowiedzialną, zagrażającą zdrowiu i życiu mieszkańców powiatu płońskiego.

Zmiany kadrowe w tym trudnym dla szpitala czasie w naszym przekonaniu doprowadzić mogą do chaosu i poważnego zaburzenia w funkcjonowaniu placówki, której głównym zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa pacjentom
i personelowi medycznemu przed zarażeniem koronawirusem. Szpital powiatowy
w Płońsku nie jest bowiem placówką przewidzianą przez Ministerstwo Zdrowia
do leczenia osób chorych na COVID-19.

Biorąc pod uwagę skromne środki finansowe, jakimi dysponuje szpital powiatowy, braki kadrowe, a także braki w wyposażeniu – niewystarczające zapasy środków ochrony własnej dla personelu – w naszej ocenie dotychczasowe działania dyrektora Pawła Obermeyera w czasie epidemii zasługują na uznanie. Dzięki wdrożonym przez dyrekcję szpitala zaleceniom ministra zdrowia i wojewody mazowieckiego do tej pory żaden z pacjentów ani pracowników SP ZZOZ w Płońsku nie został zarażony koronawirusem.

Argument „braku zainteresowania sprawami szpitala” dyrektora Obermeyera, którym posługuje się pani starosta Elżbieta Wiśniewska, wydaje się nam banalny, niemerytoryczny, a przede wszystkim wysoce niesprawiedliwy. Jako wójtowie i burmistrzowie podczas posiedzenia Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego w dniu 13 marca br. zostaliśmy rzeczowo poinformowani przez dyrektora o jego staraniach w celu pozyskania brakującego wyposażenia dla płońskiego szpitala oraz o podjętych przez niego działaniach w kontekście epidemii. Nie odczuliśmy w żaden sposób, że dyrektor Obermeyer lekceważy pełnioną przez siebie funkcję, a tym bardziej że „nie interesuje się sprawami szpitala”.

Jesteśmy również zaskoczeni, że odwołanie dyrektora Pawła Obermeyera odbyło się bez zasięgnięcia opinii Rady Społecznej SP ZZOZ w Płońsku, a nawet bez poinformowania Rady o takich planach przez Zarząd Powiatu Płońskiego.
Przypominamy, że gminy z terenu powiatu płońskiego wspierają szpital powiatowy finansowo, mając na uwadze jego dobro.

Traktując priorytetowo zdrowie i życie, a także poczucie bezpieczeństwa mieszkańców powiatu płońskiego, apelujemy do Zarządu Powiatu Płońskiego o zweryfikowanie decyzji o odwołaniu z funkcji dyrektora SP ZZOZ pana Pawła Obermeyera”.

Info. UM Płońsk

__1

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe