Jakie owoce i warzywa podnoszą ciśnienie?


Jakie owoce i warzywa podnoszą ciśnienie?

Jeśli szukasz sposobów na poprawienie ciśnienia krwi, powinieneś przede wszystkim zadbać o to, żeby jeść dużo owoców i warzyw. Pokarmy te są pełne przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić Twoje serce, a także ogólny stan zdrowia.

Sok z granatu

Sok z granatu jest skutecznym lekiem na choroby układu krążenia i wielu ekspertów uważa, że może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Ponadto granat jest bogaty w przeciwutleniacze i taniny, które mogą mieć działanie przeciwzapalne. Nie jest jednak zalecany jako zamiennik leków na receptę, które obniżają ciśnienie krwi.

Sok z granatu jest doskonałym źródłem polifenoli, czyli pigmentów roślinnych. Te przeciwutleniacze mogą zmniejszyć stan zapalny i zablokować toksyczne wolne rodniki. Stwierdzono, że poprawiają regenerację po wysiłku i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym raka.

Jest kilka badań dotyczących wpływu soku z granatów na układ sercowo-naczyniowy. Większość z nich obejmowała niewielką liczbę uczestników, co utrudnia uogólnianie wyników. Niektóre badania nie dostarczyły też wystarczających informacji statystycznych. Wskazuje to na potrzebę dalszych badań w celu określenia skuteczności i bezpieczeństwa stosowania granatu.

Jedno z badań oceniało wpływ granatu na profil lipidowy osocza u pacjentów z cukrzycą typu 2. Czterdzieści jeden zdrowych osób dorosłych zostało randomizowanych do otrzymywania 330 ml soku z granatów lub placebo codziennie przez sześć tygodni. Sok z granatów obniżył skurczowe ciśnienie krwi o 5mmHg i rozkurczowe ciśnienie krwi o 2mmHg.

Banany

Banany oraz inne owoce i warzywa są bogate w potas, kluczowy minerał, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Pokarm ten może również obniżyć ryzyko chorób układu krążenia, które są główną przyczyną zgonów. Banany, podobnie jak inne owoce i warzywa, są dobrym źródłem magnezu, który jest ważny dla funkcjonowania mózgu i zdrowia mięśni. Ilość potasu w bananach jest również znacząca – średniej wielkości banan zawiera około 420 miligramów tego minerału.

Jedno z badań wykazało, że jedzenie jednego banana dziennie może obniżyć skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. W rzeczywistości dwa banany dziennie mogą obniżyć skurczowe ciśnienie krwi o 10 procent.

Banany są również dobrym źródłem tlenku azotu, który zwiększa przepływ krwi i obniża ciśnienie. Niektórzy badacze uważają, że banany i inne owoce mogą działać jak leki z grupy inhibitorów ACE, które mogą pomóc w zapobieganiu nadciśnieniu. Potrzeba jednak więcej badań, zanim będzie można powiedzieć, że banany są skutecznym sposobem radzenia sobie z nadciśnieniem.

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem potasu, witamin A i C oraz żelaza. Zawierają również przeciwutleniacze i mają właściwości gojące rany. Te właściwości mogą obniżać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca.

Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, korzystnego składnika odżywczego, który zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy typu II. Ponadto wysokie spożycie błonnika poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko chorób jelit.

W Europie przeprowadzono niewiele badań nad zawartością acylowanych antocyjanów w słodkich ziemniakach o fioletowym miąższu. Jednak niektóre wcześniejsze badania przeprowadzone w Japonii wykazały pozytywne efekty.

W niniejszym badaniu sprawdzono wpływ słodkiego ziemniaka o purpurowym miąższu na ciśnienie krwi, parametry hematologiczne i funkcje wątroby u osób z podwyższonym ciśnieniem krwi. Było to randomizowane, podwójnie zaślepione, nieporównawcze badanie. Przez cztery tygodnie uczestnicy otrzymywali codziennie dwie puszki gotowego do spożycia napoju z fioletowych ziemniaków. W tym czasie pobierano krew i mocz.

Wyniki pokazały, że spożywanie napoju ze słodkich ziemniaków o purpurowym miąższu obniżyło skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi oraz zwiększyło przepływ krwi. Efekt był tylko ostry i nie trwał dłużej niż kilka godzin.

Buraki

Buraki to warzywa korzeniowe, które są bogate w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Są też bogatym źródłem azotanów. Azotany zawarte w burakach są przekształcane w tlenek azotu, który pomaga rozluźnić naczynia krwionośne. Wykazano, że spożywanie azotanów może obniżyć ciśnienie krwi u pacjentów z nadciśnieniem.

Jest wiele badań dotyczących dietetycznego działania buraków. W jednym z badań stwierdzono, że sok z buraków obniża zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Obniżenie to było podobne u osób, które przyjmowały sok z buraków w wersji bez azotanów.

Sok z buraków obniżył również poziom glukozy po posiłku. U osób otyłych sok z buraków zmniejszył insulinooporność. Jednak efekt obniżenia ciśnienia tętniczego w przypadku bogatej w azotany wersji soku z buraków był mniejszy.

Jako że badania wspomniane powyżej były ograniczone, nie ma wielu długoterminowych badań dotyczących wpływu soku z buraków na wysokie ciśnienie krwi. Konieczna jest bardziej wszechstronna analiza, aby określić bezpieczeństwo i skuteczność azotanów w diecie.


Oceń: Jakie owoce i warzywa podnoszą ciśnienie?

Średnia ocena:4.57 Liczba ocen:24