Czego nie jeść przy anemii?

Jeśli niedawno zdiagnozowano u Ciebie anemię, są pewne rzeczy, których powinieneś unikać. Są też takie, które powinieneś jeść, aby uzupełnić niedobór żelaza w swoim organizmie.

Unikanie kawy

Jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii jest unikanie picia zbyt dużej ilości kawy. Zarówno kawa, jak i herbata mogą szkodzić twojemu zdrowiu, obniżając poziom żelaza. Aby utrzymać poziom żelaza na wysokim poziomie, powinieneś wybrać stary dobry sposób – jeść dużo świeżych owoców, warzyw i chudego mięsa.

Gdy już to robisz, rozważ wersje swoich ulubionych napojów bez kofeiny. Jest wiele alternatyw dla kawy, z których możesz wybierać. Na przykład możesz spróbować herbaty lub dwóch, jeśli lubisz smak kawy, ale uważasz, że nie przynosi ona takich korzyści zdrowotnych, na jakie liczyłeś. Możesz też wybrać kubek herbaty ziołowej lub filiżankę czarnej herbaty, jeśli jesteś fanem kawy, ale wolisz trochę więcej smaku.

Bez względu na Twoje preferencje dotyczące kawy, prawdziwe pytanie brzmi: czy pijesz wystarczająco dużo, żeby być niebezpiecznym? Badania pokazują, że nawet umiarkowane spożycie kofeiny może spowodować wzrost ciśnienia krwi. Na szczęście jest wiele innych rzeczy, które możesz zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju anemii.

Jedzenie zieleniny

Jeśli masz anemię, jedzenie zieleniny może pomóc zwiększyć poziom żelaza. Anemia to stan, w którym organizm nie posiada wystarczającej ilości czerwonych krwinek do przenoszenia tlenu. W ciężkich przypadkach może być potrzebna transfuzja krwi. W łagodnych przypadkach anemię można leczyć za pomocą zdrowej diety i leczenia.

Większość ludzi potrzebuje minimum 7-18 gramów żelaza dziennie. Pokarmy bogate w żelazo to drób, mięso, ryby i suszona fasola. Możesz też kupić suplementy żelaza dostępne bez recepty. Mogą one jednak powodować skutki uboczne, takie jak zaparcia.

Zielone warzywa liściaste są doskonałym źródłem żelaza. Zawierają one zarówno żelazo hemowe, jak i niehemowe. Żelazo znajdujące się w mięsie jest łatwo wchłaniane przez organizm. Żelazo niehemowe jest gorzej przyswajalne.

Niektóre warzywa liściaste zawierają folian. Folian jest składnikiem odżywczym, który jest łatwo wchłaniany. W połączeniu z witaminą C, zielenina jest doskonałym źródłem żelaza.

Inne pokarmy zawierające żelazo to owoce cytrusowe, fasola i suszone owoce. Połączenie tych pokarmów z wysokobiałkowym źródłem żelaza zwiększy jego wchłanianie.

Dodanie pokarmów bogatych w żelazo

Jednym ze sposobów leczenia anemii jest dodanie do diety pokarmów bogatych w żelazo. Pokarmy te mogą zwiększyć objętość krwi, wzmocnić odporność i poprawić funkcje poznawcze. Jeśli nie dostarczasz wystarczającej ilości żelaza, będziesz czuł się zmęczony i mogą wystąpić inne komplikacje zdrowotne.

Pokarmy bogate w żelazo można znaleźć w wielu różnych źródłach żywności. Jednymi z najlepszych są szpinak, fasola, figi i orzechy. Możesz też spróbować płatków śniadaniowych wzbogaconych w żelazo.

Istnieją dwa rodzaje żelaza: żelazo hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe znajduje się w mięsie i drobiu, a żelazo niehemowe w pokarmach roślinnych. Organizm łatwiej przyswaja żelazo hemowe niż niehemowe, ale oba rodzaje są pomocne.

Ilość żelaza, którego potrzebujesz, zależy od kilku czynników. Aby uzyskać szczegółowe wytyczne, powinieneś skonsultować się z lekarzem. Ogólnie rzecz biorąc, powinieneś dążyć do spożywania od dwóch do pięciu miligramów żelaza na kilogram masy ciała każdego dnia.

Kilka dobrych wyborów pokarmów bogatych w żelazo to szpinak, soczewica i gotowana czarna fasola. Możesz je dodawać do sałatek lub dań typu stir-fry, aby zwiększyć spożycie żelaza.

Leczenie anemii

Anemia jest powszechną chorobą w Indiach. Występuje, gdy organizm nie posiada wystarczającej ilości zdrowych czerwonych krwinek. Osoby z anemią są podatne na bóle głowy i duszności. Mogą też być przygnębieni.

Leczenie anemii może obejmować leki i zmianę diety. W przypadku cięższej anemii konieczne może być przyjmowanie suplementów żelaza lub nawet transfuzja krwi.

Żelazo jest potrzebne do produkcji hemoglobiny, która przenosi tlen w organizmie. Dużą ilość tego składnika możesz uzyskać z czerwonego mięsa. Jednak Twoje ciało może łatwo przyswoić żelazo także z innych pokarmów.

Najlepszym sposobem na uzyskanie wystarczającej ilości żelaza jest spożywanie różnych pokarmów bogatych w żelazo. Niektóre z tych pokarmów to czerwone mięso, drób, jajka, fasola i ciemna zielenina. Zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w żelazo może zapobiec wystąpieniu anemii.

Pokarmy zawierające witaminę C mogą pomóc Twojemu organizmowi wchłonąć więcej żelaza. Witamina C znajduje się w ciemnozielonych warzywach liściastych. Pokarmy te zawierają również błonnik, potas oraz witaminy A i K.


Oceń: Czego nie jeść przy anemii?

Średnia ocena:4.85 Liczba ocen:10